Vizitati-ne pe Facebook!
Saturday April 20, 2024
News Feeds:
Reduceri de taxe pentru studentii care infiinteaza o firma PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Saturday, 09 February 2013 13:15

Persoanele care doresc sa devina fondatorii unei firme in timpul anilor de facultate pot beneficia de urmatoarele scutiri de la plata :

* taxei de timbru pentru autentificarea unor documente de catre un notar public;
* taxelor pentru serviciile de asistenta oferite de angajatii din cadrul Oficiului National al Registrului Comertului;
* tarifului pentru obtinerea autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent emise de administratia publica locala;
* taxelor solicitate de O.N.R.C. pentru inmatricularea societatii comerciale;
* tarifului pentru autorizarea functionarii solicitate comerciantilor la constituire;
* taxei pentru publicarea deciziei de inregistrare a societatii de catre judecatorul delegat din cadrul O.N.R.C. in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

Potrivit ultimelor statistici reducerile de taxe au crescut numarul firmelor infiintate de studenti. Chiar daca taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar respectiv taxa achitata pentru rezervarea denumirii si a emblemei nu sunt incluse in grupul facilitatilor oferite tinerilor intreprinzatori, suma cheltuita pentru constituirea unei societati comerciale este mult mai redusa decat suma platita de antreprenorii care nu pot participa in acest program. Mai exact un student va plati in jur de 100 lei in loc de 550 lei.

Hotararea de Guvern nr.166/2003 prestabileste anumite conditii care trebuie indeplinite de studentii care doresc sa descopere avantajele garantate de reducerile de taxe mentionate mai sus. Astfel, tinerii intreprinzatori care participa in acest proiect trebuie:

* sa fie in anul II de studiu (cel putin) si sa fi realizat toate obligatiile prestabilite de senatul universitatii;
* sa urmeze cursurile unei forme de invatamant superior (de lunga/scurta durata) la o universitate acreditata de stat sau particular;
* sa aiba varsta sub 30 de ani;

Pentru a putea intocmi dosarul de inregistrare depus la oficiul Registrului Comertului, studentii vor avea nevoie de un document doveditor eliberat de secretariatul universitatii care atesta faptul ca persoanele respective indeplinesc toate conditiile prezentate anterior.

Potrivit legislatiei in vigoare studentii cu o cetatenie straina nu vor putea participa in proiectul respectiv.  De asemenea, fondatorii unor societati comerciale in timpul studentiei trebuie sa retina faptul ca aceste reduceri de taxe se acorda numai o singura data pentru constituirea unei singure firme.

Singurul dezavantaj al infiintarii unei firme de catre studenti este faptul ca in situatia in care, in termen de 3 ani de la inregistrarea societatii se ajunge la cesionarea totala sau partiala a actiunilor sau a partilor sociale, fondatorii intreprinderii vor fi obligati sa restituie valoarea totala a sumei pentru care s-a acordat reducerea de taxe. Pentru a evita astfel de situatii este recomandat ca asociatii acestor firme sa colaboreze cu specialisti din domeniul afacerilor si din domeniul legal.

 

http://e-juridic.manager.ro/articole/reduceri-de-taxe-pentru-studentii-care-infiinteaza-o-firma-10352.html

 

Add comment


Security code
Refresh