Vizitati-ne pe Facebook!
Sunday August 9, 2020
News Feeds:
Absolvenţii de facultate au salarii mici între 195 şi 440 de euro pe luna PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Sunday, 20 February 2011 00:00

  

  

  

Piaţa muncii nu este extrem de ofertantă pentru tinerii absolvenţi de facultatea, mai ales dacă aceştia nu au experienţă. Un studiu al Uniunii Executive a Consiliului Naţional al Calificărilor arată că tinerii absolvenţi care îşi găsesc un loc de muncă pot obţine salarii lunare între 195 şi 440 de euro.

Mărimea salariului depinde şi de profilul scris pe diploma de licenţă. Astfel, cei care au terminat Arhitectura pot primi cel mai mare salariu lunar, de până la 440 de euro.

Absolvenţii Facultăţii de Arte ajung la 270 de euro, iar cei cu diplomă în Ştiinţe Umaniste câştigă 260 de euro. Diplomele în Ştiinţe Economice aduc un venit de 245 de Euro.


Asigură-te, astfel, că vei fi mereu primul care afla Ştirile Relevante ale Momentului!  

Studiul precizează că cei de la Ştiinţe Sociale şi Politice au 220-230 euro salariu lunar, pe când absolvenţii Academiei de Educaţie Fizică şi Sport, 195 de euro.

În ţările vestice, salariul unui profesor debutant este de la 1.000 de euro în sus. Cu salarii ceva mai mari, dar departe de ce ar putea obţine în ţările vestice sunt medicii debutanţi. În România, potrivit studiului, un medic ar putea obţine 300 de euro, pe când, în Vest, venitul de la care ar porni ar fi de 2.000 si 2.500 euro.

Cei mai mulţi absolvenți care reușesc să se angajeze chiar în domeniul de specializare sunt, potrivit aceluiaşi studiu, absolvenţii de Medicină, Arhitectură şi Arte.

Imediat după absolvire, tinerii vin cu aşteptări mult peste ce poate oferi piaţa muncii în ceea ce priveşte salariul, însă îşi ajustează ulterior aşteptările în funcţie de ofertă. Astfel, proaspeţii absolvenţi ar dori la angajare un salariu de cel puţin 1.500 lei, suma destul de mare în comparaţie cu ceea ce se oferă în realitate, arată studiul.

Vechimea în muncă are un rol covârşitor în creşterea salariului, salariul fiind mai mare pe măsură ce vechimea creşte.

Potrivit noului proiect al codului muncii, la Art. 31 se modifică şi va avea următorul cuprins:

(5) Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele şase luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfârşitul perioadei de stagiu, angajatorul va elibera obligatoriu o adeverinţă ce va fi vizată de Inspectoratul Teritorial de Muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul.” 

Pe durata perioadei de probă salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă. "Pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, primele şase luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu. Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale".

 

Last Updated on Friday, 20 May 2011 11:56
 

Add comment


Security code
Refresh