Vizitati-ne pe Facebook!
Thursday May 28, 2020
News Feeds:
În amintirea primului rector al Universităţii Titu Maiorescu, Profesorul Avram Filipaş PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 08 February 2010 07:44

Moment comemorativ

În amintirea primului rector al Universităţii Titu Maiorescu,

Profesorul Avram Filipaş


Pe 8 februarie 2010, Profesorul Avram Filipaş, rectorul fondator al Universităţii Titu Maiorescu, ar fi împlinit 70 de ani. Destinul a vrut însă ca de la acest eveniment cel omagiat să lipsească. În absenţa domniei sale, câţiva dintre cei care l-au cunoscut şi l-au iubit – rectorul Universităţii Titu Maiorescu, decani, cadre didactice, foşti studenţi – au venit în faţa monumentului Avram Filipaş, din holul principal al Universităţii, spre  a-l evoca şi omagia, cu respect, emoţie şi dragoste.

Rectorul Iosif R.Urs a spus cu această ocazie:


„Ne-am fi dorit ca astăzi să-l sărbătorim la 70 de ani de viaţă pe rectorul fondator al acestui lăcaş de învăţătură, pe marele profesor Avram Filipaş. Iată că suntem singuri, lipsiţi de prezenţa lui care iradia în jur lumină şi înţelepciune, vegheaţi însă de spiritul lui bun, din ceruri. Chiar dacă nu mai este aici, nu l-am uitat. Fiecare dintre noi îi poartă în suflet, vie,  amintirea, fiecare se gândeşte cu dragoste la acest Mare Om. Universitatea pe care a întemeiat-o poartă urma paşilor lui, ecoul vocii sale, memoria fiinţei sale. Avram Filipaş, Rectorul, Profesorul, Cărturarul, Omul Cetăţii, este şi va rămâne întotdeauna în sufletul nostru.

Mă gândesc mereu la marele meu prieten şi la testamentul pe care ni l-a lăsat. Îndrăznesc să sper că astăzi ar fi mândru de statutul Universităţii Titu Maiorescu în agora şi în spaţiul învăţământului din România, de perspectivele de dezvoltare pe care aceasta le are. Prin ceea ce facem, continuăm opera acestui om de excepţie al educaţiei şi culturii româneşti, contribuim la edificarea unei Universităţi în sensul deplin, european, al cuvântului, un lăcaş al calităţii şi al performanţei, aşa cum Rectorul nostru şi-a dorit mereu.

Avram Filipaş a fost o mare personalitate a învăţământului superior românesc, profesor de prestigiu şi mentor pentru generaţii de studenţi, reputat specialist al ştiinţelor juridice, om de cultură, spirit de speţă aristocratică, enciclopedic, deschis marii cunoaşteri. Pentru mine personal, faptul că l-am cunoscut şi i-am fost prieten reprezintă o onoare şi o bucurie. Şi astăzi, ca şi ieri, ne e dor de Avram Filipaş. Nădăjduim şi ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

În faţa statuii de marmură, străjuită de flori, participanţii la momentul comemorativ s-au întors în trecut şi au  evocat personalitatea Profesorului şi Rectorului, sub ipostazele ei spirituale şi umane. Chipul celui omagiat a prins viaţă între cei care, cu prietenie şi căldură, şi-au amintit de el. Prin dragostea care biruie timpul, Profesorul Avram Filipaş a fost, din nou, prezent printre noi, în ziua în care ar fi împlinit 70 de ani. Fie-i veşnică memoria!

Articol scris de Lector univ.dr. Sorin Ivan

 

 

Add comment


Security code
Refresh