Vizitati-ne pe Facebook!
Saturday April 20, 2024
News Feeds:
Practica la Camera Deputatilor – Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 28 April 2010 07:28

 

Studentii facultatii de Drept din cadrul UNIVERSITATII TITU MAIORESCU, insotiti de Presedintele Asociatiei Absolventilor Facultatii de Drept din cadrul UNIVERSITATII TITU MAIORESCU si studentii de la Facultatea de Drept din cadrul UNIVERSITATII DANUBIUS din GALATI insotiti de domnul Asistent universitar doctor SCHIN GEORGE – CRISTIAN, (studentii celor doua Universitati particulare) au avut ocazia unica de a participa la Camera Deputatilor – Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi la modificarea legii A.N.I. (Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate).

Lucrările comisiei au debutat cu contestarea din partea deputaţilor jurişti ai PNL şi PSD a termenului scurt pe care l-au avut la dispoziţie pentru studierea proiectului venit de la Guvern. Deputaţii din Comisia Juridică au respins prin vot propunerea de amânare a dezbaterilor. Decizia a fost luată cu 12 voturi împotriva propunerii şi zece favorabile.

Comisia Juridică avea termen până la ora 12.00 pentru a aviza proiectul Guvernului dar acest termen s-a prelungit pana la ora 16.00.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a adoptat cu 15 voturi “pentru” şi 5 abţineri (ale reprezentanţilor PSD) un raport favorabil noii legi privind funcţionarea ANI, cu o serie de amendamente.

Deputaţii jurişti au adoptat raportul la proiectul noii legi ANI în 5 ore şi jumătate. Au parcurs toate cele 38 de articole ale actului normativ propus de guvern, plus anexele.

Noua lege a Agenţiei Naţionale de Integritate va merge mai departe în plenul Camerei Deputaţilor. 
Aceasta este cea mai rapidă procedură din istoria postdecembristă a Parlamentului României
.

Amendamentele aduse modifică modul de numire a conducerii ANI, sancţiunile şi formularul declaraţiilor de patrimoniu.

Amendamentele aduse proiectului de lege ANI:

- liderii de sindicate si comisarul european pot fi verificati la declaratiile de avere si interese de catre ANI.

- deputatii juristi au decis sa introduca in lega ANI infiintarea unor comisii de cercetare pe langa Curtiile de Apel, comisii care vor primii sesizarile de la inspectorii de integritate si vor verifica raportele acestora cu privire la persoanele cercetate. La fiecare Curte de Apel vor exista astfel de comisii de cercetare care vor fi alcatuite din judecatori. Rolul comisiei este de a cerceta cauza celui verificat de ANI si poate dispune trimiterea solutionarii cauzei Curtii de Apel. Amendamentul a fost preluat  din Legea 115/1996 pentru declararea si controlul averilor demnitarilor si propus de deputatul independent Eugen Nicolicea. Cu alte cuvinte infiintarea acestor comisii este un al doilea filtru prin care cei verificati vor trece si poate intarzia solutionarea dosarului. Abia dupa ce trece de comisia de cercetare dosarul demnitarului ajunge in instanta.

- repartizarea lucrarilor de verificare de catre inspectori se va face prin sistem electronic, si nu de catre presedintele Agentiei, cum era pana in prezent.

- s-a prelungit termenul de la un an la trei ca perioada de interdictie de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pentru cei care au pierdut-o dupa ce au fost depistati ca au luat o decizie in exercitiul functiunii in stare de incompatibilitate sau de conflict de interese.

- nerespectarea obligatiei de a raspunde solicitarilor ANI se sanctioneaza cu amenda de 2.000 de lei, in comparatie cu varianta Guvernului care prevedea 200 de lei pentru fiecare zi de intarziere. Totodata plafonul maxim al amenzii pentru nedepunerea la timp a declaratiilor de patrimoniu si de interese a fost coborat de la 10.000 la 2.000 de lei.

- presedintele si vicepresedintele ANI sunt alesi prin concurs si numiti de catre Consiliul National de Integritate, nu de catre Senat.

- In formularul declaratiei de patrimoniu vor fi trecute si cadourile, serviciile sau avantajele primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata daca valoarea lor individuala depaseste 2.000 de euro, spre deosebire de 300 de euro, cum prevedea proiectul Guvernului.

Proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate a fost adoptat, miercuri seara, de Camera Deputatilor, cu 183 de voturi “pentru”, 0 “impotriva” si 27 abtineri. In prima faza, documentul nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat. In favoarea proiectului au votat initial 151 deputati, 2 voturi impotriva si 49 de abtineri. Fiind lege organica pentru a fi adoptata ar fi trebuit sa intruneasca cel putin 167 de voturi. Parlamentarii puterii PDL, UDMR, Independenti si minoritati au impreuna 187 de mandate. Documentul, adoptat de deputati prin ridicare de mana, va merge la Senat, care este camera decizionala.

În sală s-a votat prima dată electronic, a doua oară prin ridicarea mâinii.

Last Updated on Friday, 20 May 2011 12:14
 

Add comment


Security code
Refresh