Vizitati-ne pe Facebook!
Saturday April 20, 2024
News Feeds:
Conferinţa finală a proiectului Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 24 November 2009 17:01

Această Conferinţă a avut loc în Bucureşti în ziua de 24 noiembrie 2009 la Hotelul RADISSON, calea Victoriei nr.63-81, sala de conferinţe, etaj 1.

Această Conferinţă a fost organizată de către Agenţia Română a Calităţii în Învăţământul Superior – ARACIS şi Educaţia 2000+ Consulting SRL. Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Drept a Universităţii Titu Maiorescu, a fost invitată să participe la această Conferinţă alături de conducerea Universităţii Titu Maiorescu, Asociaţia fiind reprezentată de către preşedintele Marius Idita.

Au participat peste 20 de universităţi de stat şi private care au participat la Proiectul Phare RO 2006/018-147.05.01  „Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii ”.

Acest proiect a fost implementat în perioada 1 Decembrie 2008 – 30 Noiembrie 2009 de asociaţia alcătuită de compania Mott Mc Donald Ltd din Marea Britanie, împreună cu SC Educaţia 2000+Consulting  SRL şi Fundaţia Centrul Educaţia 2000+ din România. Beneficiarul acestui proiect este Agenţia Română a Calităţii în Învăţământul Superior – ARACIS.


O scurtă prezentare a celor discutate la Conferinţă:

Calitatea programelor de studii universitare, în pofida schimbărilor dramatice la nivel continental din ultimele două decenii, este încă tributară unor criterii, standarde şi indicatori de performanţă pe care universităţile le-au stabilit sub forma unor cerinţe interne, prea puţin sau deloc corelate şi aşteptările beneficiarilor direcţii şi indirecţii ai educaţiei universitare. Deschiderea tot mai evidentă a universităţilor către societate, în sensul educării studenţilor pentru o carieră profesională de succes, cetăţenie democratică activă şi implicare / satisfacţie în întreaga viaţă personală impune însă o nouă cultură a calităţii educaţiei.

Procesul de la Bologna, la care România participă încă de la debutul său în 1999, potenţează o astfel de atitudine şi încurajează dialogul tripartite între universitari, angajatori şi studenţi.

Obiectivul general al proiectului a constat în elaborarea şi implementarea pilot a unui model de adaptare proactivă a ofertei educaţionale universitare la cerinţele pieţei muncii exprimată sub forma de rezultate ale învăţării definite în termeni de competenţe profesionale ( cognitive şi acţional – funcţionale ) şi competenţele ( de rol ), potrivit Recomandărilor Parlamentului European şi ale Consiliului ( 2008 ).

Rezultatele specifice ale Proiectului în domeniul Drept

În cadrul proiectului au fost evaluate cinci facultăţi de drept, patru de stat şi una privată, şi anume:

- Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, afirmă că peste 60% di absolvenţi săi se încadrază în profesiile juridice;

– Facultatea de Drept a Universităţii „ Babeş – Bolyai” din Cluj Napoca, declară că nu dispune de date în acest sens;

- Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, susţine că 60% din absolvenţi se încadrează în profesiile juridice în doi ani de la absolvire şi 50% – imediat după absolvire;

- Facultatea de Drept a Universităţii  din Craiova, afirmă că este în curs de implementare un sistem de evidenţă al angajării absolvenţilor ( „Fişa absolventului” ), din care ar rezulta că 95% din absolvenţi sunt angajaţi, iar peste 50% – în profesiile juridice; aceste date sunt însă preliminare şi nu pot fi considerate ca fiind relevante;

- Facultatea de Drept a Universităţii „ Titu Maiorescu” din Bucureşti, organizează anual întâlniri cu absolvenţii constituiţi în „ Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Drept a Universităţii Titu Maiorescu”, iar din discuţiile cu aceştia ar rezulta că peste 83 % sunt angajaţi în termen de doi ani de la data absolvirii şi peste 70% sunt angajaţi la nivelul specializării, rata de angajare după absolvire fiind, în orice caz, peste 50%.

Este limpede că facultăţile tradiţionale, bazându-se pe forţa şi prestigiul lor, determinate, evident, şi de calitatea serviciilor lor educaţionale, nu se preocupă de aceste aspecte, în timp ce facultăţile tinere, fie ele de stat sau private, par mai preocupate de obţinerea unor informaţii care atestă eficienţa rezultatelor învăţării  ( „ fişa absolventului ” la Facultatea de Drept a Universităţii Craiova; Asociaţia Absolvenţilor Facultăţii de Drept a Universităţii Titu Maiorescu

Se pune problema de publicare în reviste cu autentic impact în      „ peisajul ” periodicelor cu profil juridic.

Cu această ocazie Asociaţia prin domnul Preşedinte Marius Idita a prezentat Revista Pro Excelsior în care au fost publicate lucrările studenţilor de la Comunicările Ştiinţifice de la Facultatea de Drept, ei rămânâd surprinşi că Asociaţia a reuşit să publice o revistă.

Recomandări:

– Realizarea unei evaluări şi ierarhizări a facultăţilor de drept, în funcţie de performanţele lor la nivel naţional şi internaţional: integrarea relativ rapidă în muncă, în domeniul juridic, a absolvenţilor, cercetare ştiinţifică cu rezultate recunoscute la nivel naţional şi internaţional, cooperare internaţională cu facultăţi de prestigiu din mediul internaţional.

- În acelaşi timp, este necesară adaptarea criteriilor şi standardelor de evaluare la specificul facultăţilor de drept.

-  Realizarea unui „ model ” (  minimal, flexibil ) de plan de învăţământ pentru facultăţile de drept, pentru evaluarea acestora.

- Proiectarea şi realizarea unui sistem de orientare profesională specific pentru profesia de jurist şi de urmărire a încadrării în muncă a absolvenţilor, în domeniul pentru care s-au pregătit.

- O cooperare reală cu reprezentanții profesiilor juridice, în scopul asocierii efective a acestora la analiza periodică a planurilor de învăţământ, modificarea acestora urmărirea evoluţiei profesionale a absolvenţilor, efectuarea practicii de specialitate, realizarea unor proiecte comune de cercetare etc.


Asociaţia îşi propune pentru viitor să aibă întâlniri cu Asociaţii de prestigiu din domeniu atât la nivel naţional cât şi internaţional.


Articol despre Conferinţă a apărut şi în ziarul Adevărul online din 24 noiembrie 2009

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Piata_muncii_lasa_profesorii_corijenti_0_158984611.html

 

Add comment


Security code
Refresh