Vizitati-ne pe Facebook!
Friday April 26, 2024
News Feeds:
Dezvelirea bustului regretatului Rector Prof. univ. dr Avram Filipas PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 26 March 2009 00:00

Joi, 2 octombrie 2008, Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti si-a deschis portile pentru noul an academic. Evenimentul a constituit nu numai cadrul unui nou debut universitar, ci si un moment cu o semnificatie spirituala speciala: cu aceasta ocazie, a fost dezvelit bustul sculptat în marmura al fondatorului si rectorului Universitatii Titu Maiorescu, Profesorul Avram Filipas.

Manifestarea s-a bucurat de o participare numeroasa, care a cuprins membrii Senatului UTM, academicieni, personalitati ale vietii publice, cadre didactice universitare, studenti, invitati de la alte universitati. Rectorul Universitatii Titu Maiorescu, prof.univ.dr. Iosif R. Urs, a subliniat semnificatia începutului de an academic pentru viata Universitatii si, în acest context, s-a referit la momentul special al evenimentului. Dezvelirea monumentului reprezinta un omagiu adus întâiului rector al Universitatii Titu Maiorescu, Profesorul Avram Filipas, personalitate marcanta a învatamântului universitar românesc, om de cultura, spirit enciclopedic de anvergura europeana. Rectorul Iosif R. Urs a declarat: „Avram Filipas a fost un mare profesor, un mare rector si un om de înalta tinuta umana. A fost cel care a edificat Universitatea Titu Maiorescu si a facut din ea o institutie-etalon a învatamântului universitar românesc. A fost un savant si un carturar, un specialist în domeniul stiintelor juridice, un mare om de cultura. Profilul lui este cel al umanistului european, de larga cuprindere culturala si altitudine spirituala. Pentru generatiile de studenti care au avut sansa de a-l cunoaste, a fost Profesorul, Mentorul, Maestrul. Personal, traiesc în continuare bucuria si onoarea de a-i fi fost prieten si colaborator. Bustul pe care-l dezvelim astazi este un omagiu, un semn de pretuire si iubire eterna pentru domnia sa, Rectorul, Profesorul, Carturarul, Omul Avram Filipas. Prin acest semn de dragoste si prin Spiritul sau care ne vegheaza, Avram Filipas este întotdeauna cu noi.”

In cadrul evenimentului, au luat, de asemenea, cuvântul, academicianul Alexandru Surdu, care a evocat figura exemplara si înalta personalitate a Profesorului, si doamna prof.univ.dr. Corina Dumitrescu, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, care a elogiat pe ilustrul Rector, Profesor si Om al cetatii, Avram Filipas, si a subliniat contributia esentiala a acestuia la dezvoltarea învatamântului românesc universitar, în spiritul calitatii academice si al exigentelor europene.


 

Add comment


Security code
Refresh